Starea vremii si dureri de cap

Posted in constiinta & tehnica, in societate by tudor on November 18, 2008

Ivan din cartea  “O zi din viata lui Ivan Denisovici”, povesteste cum supraveghetorii lagarului siberian masluiau termometrele. diferenta de trei-patru grade era in defavoarea condamnatilor, obligati sa munceasca la temperaturi ce depaseau limita permisa pentru activitati in aer liber. o limita care se situa in jurul a – 40 de grade Celsius.

Dubai, anii 2000 si ceva. o echipa de reporteri francezi iau temperatura pe santierele populate de indieni, pakistanezi, nepalezi si chinezi. sunt 56 de grade Celsius. conform legislatiei locale, la peste 54 de grade Celsius muncitorii  trebuie retrasi de pe santiere. supraveghetorul raspunde ca temperatura se masoara la umbra, unde, nici o supriza, temperatura este de 54 de grade. nu mai conteaza ca muncitorii lucreaza in soare.

Bucuresti, 17 nov, 2008. fragment din cotidianul Cotidianul: Potrivit lui Neculai Boaca, miner de 20 de ani la Livezeni, in vecinatatea Petrilei, accidentele nu ar fi intamplatoare cata vreme sunt probleme in mai toate minele cu concentratiile crescute de gaz metan, care sunt tinute secret de catre conducere: “In decursul anului, sefii au venit de mai multe ori cu furtunul cu aer spre captor, ca sa nu mai arate o concentratie normala, asa ca pe hartie apare ca e concentratia normala, dar noi ieseam din mina cu dureri de cap.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: