“Nationala” de fotbal a unui stat inexistent

Posted in aceasta viata sportiva, politikaa by tudor on October 27, 2008

duminica, Ahmed Kashkash, jucator cu domiciliu stabil in fasia Gaza, a deschis scorul pentru echipa de fotbal a Palestinei in amicalul sustinut contra Regatului Hashemit al Iordaniei, in ceea ce istoricii & cronicari sportivi vor numi “primul meci de fotbal sustinut de echipa Palestinei pe teren propriu.”

nu stiu cati dintre noi aveau habar de asta, dar pana duminica, 26 octombrie, “nationala” de fotbal a Palestinei recunoscuta oficial de catre FIFA acum un deceniu, juca meciurile de “acasa” in…deplasare. motivele? un stadion in ruine si o stare generala de razboi, intretaiata de mici pauze de respiratie si de negocieri. intre timp, prima problema a fost rezolvata. ieri, in West Bank, localnicii au luat cu asalt portile primului stadion din istoria fasiei, participand ca suporteri la ceva ce le-a oferit in schimb “a sense of pride and a taste of freedom.”

nu e de mirare ca Sep Blatter a fost primit ca un rege. FIFA a finantat renovarea  stadionului si e cam singurul organism international care recunoaste Palestina ca “nationala,” asta in timp ce nimeni nu se inghesuie sa recunoasca Palestina ca stat. si daca asta vi se pare absurd, luati aminte la urmatoarea situatie. oficial, Israelul si-a retras armata si colonistii din fasie, trecand rapid de la razboiul de ocupatie la cel de asediu. cu alte cuvinte, chiar plecam, dar va promitem ca orice intra sau iese din fasie, indiferent ca-i persoana sau cutie de medicamente, va avea nevoie de stampila noastra cu sase colturi.

o stampila pe care capitanul nationalei de fotbal a Palestinei nu a primit-o duminica pe pasaport. si asta din motive, sa le zicem, necunoscute. acum puneti-va in pielea antrenorului. ai niste jucatori care au domiciliu stabil, ca sa nu zicem fortat, in fasia Gaza. ai alti jucatori care locuiesc in afara fasiei. oriunde ai juca, “acasa” sau in “deplasare”, ai o problema la reunirea lotului.

si nu pot sa nu ma intreb: care sunt criteriile autoritatilor israeliene atunci cand hotaresc cine joaca si cine nu in “nationala” de fotbal a unui stat inexistent?

Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: